Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Кога тргувате на финансиските пазари, ризикот од губење на вашите пари е секогаш присутен. Штом ќе влезете во трговија, има 50/50 шанси да оди во секој случај. На платформата Exnova, можете да излезете од трговијата пред да истече. Сепак, ова ќе значи губење на дел од вашите пари.

Освен што тргувате само кога пазарните услови се соодветни, управувањето со капиталот е неопходно доколку сакате да се осигурате дека состојбата на вашата сметка останува недопрена. Овој водич ќе ве научи на некои од стратегиите за управување со капитал кои успешните трговци ги користат на Exnova.

Стратегии за управување со капитал што ги користат успешните трговци

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Управување со капитал во тргувањето

Инвестирање на истиот износ на секоја трговија

Губењето на занаети може да доведе до влошување на состојбата на вашата сметка. Сакате да ги вратите парите. Затоа, одлучувате да ја зголемите сумата за инвестирање во следната трговија. Надевајќи се дека ќе биде победник и затоа ќе ги врати изгубените пари.

За жал, ако оваа трговија изгуби, состојбата на вашата сметка ќе биде полоша.

Една од заедничките стратегии за управување со капиталот што ја користат успешните трговци е да инвестираат ист износ по трговија. Погледнете го примерот подолу.

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Тргувајте со истиот износ по трговија

Ако 6 од вашите 10 занаети се профитабилни, треба да можете да ги надоместите загубите и да остварите профит од 8 долари.

Користете го профитот за тргување

Со оваа стратегија, ќе ја користите само добивката заработена за тргување. Ова значи дека ако вашата прва трговија е победничка, треба да ја искористите вкупната заработка за следните тргувања.

Да погледнеме пример. Претпоставете дека почнувате да тргувате со опции со поврат од 80% со 10 долари. Ако првата трговија е победничка, вашата добивка ќе биде 8 долари. Сепак, ќе ги искористите заработените 18 долари на следната трговија и така натаму. Погледнете ја табелата подолу.

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Тргувајте користејќи ја добивката генерирана во претходните занаети

Во табелата погоре, ќе забележите дека втората трговија изгубила. Сепак, потенцијалната заработка за оваа трговија беше 32,40 долари. Тоа е износот за тргување во следната сесија. Севкупно, загубата беше 10 долари. Меѓутоа, бидејќи третата трговија беше победничка, вкупната добивка беше 15,92 долари (одбијте ја загубата од 10 долари и 32,40 долари инвестирани во трговијата).

Оваа стратегија ја користи моќта на мешање за да се осигура дека победничките занаети ги надоместуваат загубите настанати во претходните занаети. Најдобро одговара за искусни трговци кои тргуваат само два до три пати секој ден.

Сепак, ова е стратегија со висок ризик. Тоа подразбира инвестирање на износ што би го направиле (но не) во трговија. Ако сте трговец почетник, препорачливо е да избегнувате да ја користите оваа стратегија за управување со капитал, особено ако немате огромно салдо на сметката.

Дополнително, ако изберете да ја користите оваа стратегија, препорачливо е да престанете да тргувате ако направите две или три занаети со загуба. Правењето дополнителни занаети може да го зголеми ризикот на вашата сметка.

Мартингејл стратегија

Создадов водич кој ја анализира соодветноста на стратегијата Мартингал во управувањето со пари. Еве го: Дали стратегијата Martingale е погодна за управување со пари во тргување со опции?

Ова е веројатно една од најризичните стратегии за управување со пари таму. Предлага зголемување на износот што го инвестирате по трговија додека конечно не добиете победничка трговија. Откако ќе имате победничка трговија, треба да го започнете циклусот повторно со мала сума.

Недостатоците поврзани со оваа стратегија се повеќе од предностите. На пример, освен ако не сте изгубиле капитал, може да завршите со губење на сите ваши пари ако претрпите неколку последователни губитнички занаети. Друг недостаток е тоа што профитот заработен во победничките занаети не може да се оправда со вложениот износ. Запомнете дека победничките занаети мора да ги надоместат загубите настанати во претходните занаети.

Подолу е пример за стратегијата Мартингејл на работа.

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Мартингејл стратегија

Стратегијата Martingale може да работи во некои случаи. На пример, ако тргувате користејќи нивоа на поддршка и отпор. Штом цените ќе го достигнат нивото на поддршка, веројатно е дека тие ќе се вратат кон опсегот. Ова значи дека можете да очекувате неколку последователни свеќи со иста боја. Меѓутоа, ако цената избие од овие нивоа, резултатите од тргувањето може да одат против вас.

Затоа, освен ако не сте прилично сигурни во она што го правите, ве советувам да не го користите системот Martingale како стратегија за управување со капиталот. Подобро е да инвестирате мали суми по трговија и да заработите мали добивки, наместо да инвестирате огромен дел од состојбата на вашата сметка и да го изгубите сето тоа.

Тргување со вашите црева

Ова е стратегија за управување со капитал со висок ризик - огромни повратни средства. Тоа едноставно вклучува инвестирање износи врз основа на тоа колку „веројатно“ мислите дека трговијата ќе оди. На пример, ако идентификувате тренд, шансите за победа на вашата трговија се доста високи. Значи, можете да одлучите да инвестирате голема сума на една трговија. Ако сепак не сте сигурни дали трговијата ќе биде победничка или не, можете да изберете да тргувате со помал износ.

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Тргувајте без емоции

Проблемот со оваа стратегија е што емоциите на крајот ќе се попречат. Ако инвестирате голема сума во загуба на трговија, стравот може да ве обесхрабри да тргувате со големи количини во иднина. Ако од друга страна малите занаети ви прават пари, може да станете премногу самоуверени да тргувате со огромни суми во следните занаети.

Поентата е дека тргувањето со вашите црева навистина не се смета како стратегија за управување со пари.

Зошто мора да имате стратегија за управување со капиталот?

Како трговец, мора да ги предвидите деновите кога ќе имате загуби. Но, каков ефект ќе имаат загубите на вашата трговска сметка? Ако користите стратегија за управување со капитал со висок ризик, како што е системот Martingale, шансите се дека загубата може да ја избрише целата ваша сметка.

Вашата главна цел како трговец е да ги заштитите вашите пари. Ова значи дека треба да направите се што можете за да бидете сигурни дека нема да изгубите огромен дел од вашиот капитал на неколку занаети. Затоа, важно е вашата стратегија за управување со капиталот да има начини да ја заштити вашата сметка од прекумерен ризик.

На пример, покрај тоа што секој пат ќе имате одредена сума за тргување, мора да одлучите и колку последователни губитнички занаети сте спремни да направите пред да застанете за тој ден. Покрај тоа, вашата стратегија треба да наведе кога да тргувате, а кога да не тргувате.

Стратегии за управување со капитал што можете да ги користите на Olymp Trade
Зошто е важно управувањето со парите

Постојат многу различни стратегии за управување со капитал што можете да ги користите кога тргувате на Olymp Trade. Можете да изберете еден од оние опишани погоре или да креирате што ги исполнува вашите тргувачки цели и преференции. Тргувањето со девизен курс или кој било друг финансиски инструмент носи одреден ризик. Меѓутоа, ако се направи правилно, може да резултира со добар профит.

Тргувањето вклучува веројатност и секогаш не ви е гарантиран профит. Сепак, со примена на добра стратегија за управување со пари, секогаш можете да бидете сигурни дека вашата сметка ќе продолжи да расте.

Thank you for rating.