Како да ја одржите вашата трговска мотивација да бидете трговец со Forex со Olymp Trade

Како да ја одржите вашата трговска мотивација да бидете трговец со Forex со Olymp Trade
Нашата служба за поддршка доби порака: „Здраво. Ве молиме избришете ја мојата сметка. Повеќе не можам да се носам со стресот. Не сакам да заработам пари тргувајќи!“

Претставник на компанијата контактирал со лицето и се испоставило дека тој всушност е совршен трговец. Само последните две недели се покажаа како непрофитабилни, а до овој момент приносот на сметката експоненцијално растеше за 3,5 месеци.

Зошто почувствувал желба да ја напушти работата која носи стабилен профит? Еве ја приказната на нашиот клиент, која ја објавуваме со негова дозвола.

Поставете вистински цели

Многу трговци, особено почетници, сакаат една работа: да почнат да заработуваат пари на финансиските пазари што е можно побрзо. Тие тешко замислуваат тешкотии, но слушнале за можностите. Тие ја земаат платформата за тргување како начин за заработка, а не за работа.

Дали се препознавате себеси? Дали разбирате дека не сте „многу мотивиран трговец“? Потоа вратете се на најважната точка, а тоа е формирањето на целта.

Ако прашањето за заработка е поважно од другите, запишете ја оваа цел детално, наведувајќи ја сумата и одредувајќи го времето. Направете го тој план што е можно поостварлив. Започнете со минималниот износ.

Дури и најмалите во однос на заработувачките цели совршено ќе ве расположат и ќе го подигнат нивото на мотивација. Ако направиме аналогија, исполнувањето на задачите е еквивалентно на пофалба.

„Уморен сум од губење“

„Научив за тргување на работа. Колегата се пофали како успеал да заработи на растот на акциите на американските интернет компании. И јас сакав сам да се обидам да направам нешто такво.

Не сакам залудно да ризикувам, па решив прво да ја проучам целата достапна литература за тргување. Читам една или две книги неделно. Исто така, сакав да учам на вебинари и да гледам трговија со ментор. Во принцип, еден месец подоцна завршив со тргување на демо сметка и почнав да практикувам вистинско тргување.

Се беше супер. Работата не ме спречи да го гледам пазарот, така што секогаш знаев каква е состојбата на мојата сметка и моите трансакции. Сепак, губам во последните две недели.

Загубите изнесуваа речиси три четвртини од она што успеав да го заработам. Уморен сум од губење, не можам повеќе да гледам на графиконот, бидејќи гледам неуспешни трансакции пред моите очи“.


Мотивација и успех

Ситуацијата е нерутинска, но сепак типична. Еден трговец поминал многу време за учење, а потоа уживал во резултатите од неговите ефективни стратегии и дисциплина цели 3 месеци. Но, во знакот на аномалија, неговото ниво на мотивација падна на нула.

Одличните лични карактеристики му дозволија на нашиот трговец да заработи буквално од првите денови. Но, баксузот се појави од таму каде што не го очекуваше, односно одвнатре.

Неспособноста да работи со мотивација речиси го скрши.

Мотивацијата е една од основите за успех. Ќе се согласите дека не може да се успее без голема желба за трговија. На крајот на краиштата, многумина од вас забележале дека лошото расположение често доведува до негативен резултат.

Мотивираниот трговец е страстен за работата. Ја знае својата цел, не се плаши да прави грешки и е подготвен да ги признае. Сепак, постои едно прашање: како да се задржи нивото на мотивација стабилно? Кои се главните причини за прегорување на трговците?

Професионално исцрпување

Необучениот трговец може да се соочи со емоционално изгорување. Оние кои долго време работат на едно место, треба добро да ја знаат оваа ситуација.

Согорувањето најчесто чека на трговец во услови на емоционална дисперзија. На пример, во рок од еден час од трговската сесија, можете да го доживеете задоволството од 10 успешни занаети за скалпот и разочарувањето од истиот износ на занаети со загуба.

Обидете се да избегнете такви ситуации. Меѓутоа, ако сте во таков маѓепсан круг, најдобриот третман ќе биде да направите пауза во тргувањето, да спиете добро и да правите нешто мирно како читање книги или гледање ТВ емисии (не на финансиски теми).

Природата на емоционалните тешкотии е доста разновидна. Затоа, не секогаш можеме да се справиме со нив одеднаш. Но, не очајувајте, бидејќи и минималната победа ве прави посилни и ги неутрализира претходните негативни искуства.


Тргувањето како работа

Следната препорака е да го почитувате она што го правите. Трговците, за разлика од огромното мнозинство луѓе, треба да работат со ризици. Запомнете дека во секое време треба да бидете подготвени да му дадете на пазарот 10 долари за профит од 1000 долари.

Повеќето луѓе на планетата не размислуваат во такви категории. Бидете горди на она што го правите.

Можеби звучи банално, но обидете се да комуницирате со другите трговци колку што е можно повеќе. Да се ​​биде дел од заедницата е како да имаш статус на член на тајно друштво. За да ја зголемите мотивацијата, можете исто така да гледате предавање на успешен трговец или да присуствувате на вебинар. Во исто време обидете се да се потопите во нови стилови на тргување.

Промената на стратегијата е како напуштање на комфорната зона за трговец. Тоа е вид на професионален стрес (ако не доведе до финансиски ризици) што може да ве врати на вистинскиот пат.

_

А што е со трговецот чија приказна ја базиравме нашата статија? Добро е, зеде една недела одмор и се врати на тргување. И сега кога знае дека нема лесен пат до успехот, неговиот однос кон загубите е многу полесен.
Thank you for rating.